Valnøddedeller

valnøddedeller2For lidt tid siden var jeg til et rigtig hyggeligt MmM-arrangement med 6 andre frivillige fra København afdelingen. Her skulle vi alle have én ret med hver, så vi kunne sidde og nyde et spændende aftensmåltid, lære hinanden lidt bedre at kende og diskutere MmM’s fremtid i Kbh. Det var uden tvivl et rigtig hyggeligt arrangement, som vi alle blev enige om, at vi ville gentage.

Selv havde jeg taget et eksperiment med – nogle blomkålsdeller, som jeg selv synes kræver lidt  mere eksperimentering. Jeg var dog ikke den eneste der havde taget vegedeller med; Steffen (som forresten også var Marts med Medfølelse mentor) havde taget nogle virkelig gode valnøddedeller med, som jeg bare måtte have opskriften på. Da jeg spurgte Steffen om lov til at poste opskriften her på min blog, afslørede han, at opskriften faktisk er hans farmors. En farmor der kan lave vegansk mad? Det synes jeg er ret sejt!

Jeg har sidenhen lavet dem en hel del gange, og har ændret lidt i den originale opskrift en smule, bl.a. ved at riste valnødder på forhånd. De gør at smagen af valnød er endnu mere fremtrædende og fantastisk! Lad dig ikke skræmme af at der skal knoldselleri i, hvis du ikke kan lide det, det smager man slet ikke. De bliver rigtig faste og egner sig perfekt som små ‘frikadeller’ eller som burgerbøf.

valnøddedeller1Valnøddedeller
Giver ca. 16 små deller

100 gr. ristede valnødder
3,5 dl speltrasp (eller anden rasp)
1 tsk. tørret basilikum
1 tsk. tørret timian
1 tsk. paprika
1 knivspids røget paprika*
1-2 spsk. tamari (eller anden soyasovs)
100 gr. knoldselleri
1 rødløg
2-3 fed hvidløg
1 grøn chili uden kerner
1 tsk. grøntsagsbouillon (eks. herbamare)
3 dl vand

*kan udelades

Fremgangsmåde:
1. Start med at skylle knoldsellerien fri for jord, skær den i små tern af ca. 1 cm og vej 100 gr. af. Flæk den grønne chili på lang, rens for kerner og snit den fint. Hak løg og hvidløg groft og kom det i en lille gryde sammen med knoldsellerien, chilien, bouillon og 3 dl vand. Kom gryden i kog og kog i ca. 10 min. til knoldsellerien er blevet godt mør. Når det er færdigkogt, blendes det hele igennem til en tyk grød med en stavblender og stilles til side.

2. Rist valnødderne på en varm pande til de bliver lettere gyldne og begynder at dufte kraftigt af valnødder. I en minihakker, eller lignende, blendes de ristede valnødder til groft mel.

3. I en skål blandes først alle de tørre ingredienser sammen: rasp, valnøddemel og krydderier. Derefter blandes den blendede selleri-løgblanding i samt tamari/soyasovs. Nu skal der skal nu røres rigtig godt rundt til en meget fast fars, der er let klistrende, men ikke sætter sig fast på fingrene. Man kan med fordel lade farsen hvile i 15 min. Den egner sig også godt til at lave nogle timer eller en dag i forvejen, så længe den holdes på køl i køleskabet til den skal bruges.

4. Varm en slip-let pande op på lidt over middel blus og steg dellerne uden olie til de får en mørkebrun og hård overflade. Ejer du ikke en slip-let pande, så kom lidt kokosolie eller olivenolie på panden, så dellerne ikke sætter sig fast.

valnøddedeller3Velbekomme!

Grønnere hilsner
Mo

Reklamer

5 thoughts on “Valnøddedeller

  1. Pingback: Speltsalat med soltørrede tomater, oliven, forårsløg og bladselleri | GRØNNERE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: