Tænk globalt, spis lokalt og…

Billedet er lånt fra Dagbladet Information

I går bragte Dagbladet Information en artikel ved navn ”Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt?”. Det er et yderst relevant spørgsmål, efter min mening. Men også et spørgsmål som hos mange automatisk får svaret ”nej”, og dermed bliver deres undskyldning for at spise majskylling, buræg og discount grøntsager. Artiklens svar er dog ”ja, selvfølgelig kan vi det”. Tiltag som eks. Stop spild af mad og de opblomstrende fødevarefællesskaber, er i den grad en positiv og bæredygtig udvikling. Men ifølge Bo Normander, skal der et decideret paradigmeskift af hele landbrugssektoren til, før vi kan svare ja til artiklens spørgsmål. Et af de steder i artiklen som især interesserede mig, var at økologi jo ikke er lig bæredygtighed. Der stilles intet krav til CO2-udslipet i en økologisk produktion, hvilket jeg egentlig synes er lidt mærkeligt. Der er altså mange steder hvor der sagtens kan blive optimeret på bæredygtighedsfronten.

Men som det enkelte menneske kan det være svært at se, hvordan man liiige får ændret landbruget fra den ene dag til den anden. Derfor er initiativer som Stop spild af mad, Mad med Medfølelse, de mange fødevarefællesskaber og alle de andre 400 tilmeldte projektervoresomstilling.dk, 400 skridt i den rigtige retning. Vi skal have ændret opfattelsen og kendskabet til det vi kommer i vores indkøbskurv. Vi skal have ændret vores ”brug-og-smid-væk-kultur” og vores overdreven brug af animalske fødevare, som tager rigtig hårdt på klodens ressourcer.

I artiklen bliver Bo Normander spurgt om økologisk landbrug er dyrere i drift, hvortil han svarer:
Ja, det økologiske landbrug er dyrere, og produkterne er samlet set dyrere. Det skyldes, at det eksempelvis er væsentligt dyrere at producere økologisk foder, ligesom en del arbejdsprocesser også er dyrere. Når alle dyr skal ud i det fri, så giver det ekstra udgifter til infrastruktur og arbejdskraft

I Danmark bliver ca. 80% af det danske landbrugsareal brugt til produktion af foder til dyr. Og hold nu fast, kun ca. 9% bliver brugt til menneskeføde (læs mere om dansk landbrug her). Så selvom økologiske marker kræver mere plads, ville det intet problem være, hvis vi bare stoppede med at spise kød, mælk og æg og i stedet begyndte at efterspørge mere økologisk og dansk produceret frugt og grønt. For ja, så ville vi jo nærmest svømme i plads!

Så mit budskab må være: Tænk globalt, spis lokalt og… vegansk!

 

Advertisements

2 thoughts on “Tænk globalt, spis lokalt og…

  1. Godt indlæg, syntes helt bestemt også man skal købe lokalt. Men Endnu vigtigere syntes jeg det er at man køber økologisk. vi spiser selv så meget økologisk som muligt, har også lige bestilt økologisk hundefoder til min hund, så den nu også er med på den økologiske bølge 🙂

    Mvh
    Helene

    • Tak skal du have, jeg er glad for at du synes om indlægget!
      Jeg køber stort set også alt økologisk jeg kan. Derfor er Københavns fødefællesskab helt fantastisk! Lokalt og økologisk dyrket frugt og grønt til næsten ingen penge 🙂
      Og fedt at din hund nu også er på bølgen 😉 Mine katte synes desværre overhovedet ikke om det økologiske fodder, som jeg ellers har prøvet at købe til dem flere gange… Øv!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: