Vegansk pizza på to måder

20130822_105712Mange tror at man ikke kan lave pizza uden ost, uden at den bliver kedelig og tør. Og i mine mange forsøg, har jeg også følt, at den manglede osten, og har derfor lavet Lunas famøse ostesauce til. Men da jeg fik besøg af noget familie, lavede jeg de her to ret forskellige pizzaer – uden ost og uden ostesauce til. Det er to meget forskellige pizzaer, men de fik begge rigtig god positiv respons. Min kusine sagde efter at have spist sit første stykke kartoffel pizza: “ej, jeg lagde slet ikke mærke til, at der ikke var ost på”. Mission accomplished? Ja det tror jeg nok. Men er man totalt ostehungrende, så kan man jo lave en ostesauce til, det er der jo nok ingen der tager skade af.

Det kræver dog noget forberedelsestid, da pizzaerne bliver lavet helt fra bunden. Men det kan altså betale sig! Dejen bliver rigtig lækker sprød og tricket er ikke at komme for meget gær i dejen og olivenolie. Snyd ikke dig selv for olivenolien, uden den bliver dejen ikke lige så smidig og kanten så sprød. Det er forholdsvist lidt olie, især hvis man laver svampe-tomat pizzaen. For ja, kartoffel-pesto pizzan bruger alligevel lidt mere olie for ikke at blive tør. Men der er nu intet som hjemmelavet vegansk pizza, de smager bare bedre!

Pizzadej:
Til 2 pizzaer
15-25 gr. økologisk gær
2½ dl lunken vand
500 gr. mel (jeg brugte en blanding af hvedemel, fulkornshvedemel og rugmel)
2 spsk. olie
1 tsk. salt

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i det lunken (fingervarmt) vand. Når gæren er opløst, tilsætter du olivenolie, salt og lidt af melet. Det afhænger meget af hvilken mel blanding du bruger, hvor meget vand der skal til. Jeg skulle kun bruge 500 gr. mel i alt, måske skal du bruge mere eller lidt mindre. Ælt dejen, rigtig godt, til den bliver smidig. Stil dejen i skålen, med evt. i 1 spsk. olie udover, et varmt sted. Hvis du ikke kan finde et varmt sted, kan du med fordel sætte den i ovnen og stille den på 30 grader. Start på fyldet imens dejen hæver (husk at marinere svampene som noget af det første)

Lad dejen hæve i 45 min.

Et godt tip er at gøre to stykker bagepapir klar, der passer på formen på den bageplade du har tænkt dig at bruge. For når dejen har hævet, skal du stille ovnen på 200 grader med bageplade inden i, for at efterligne samme effekt en pizzasten gør.

Del dejen i to. På et mel drysset bord, ruller du dejen ud i passende størrelser til bagepladen. Lig de to færdigrullet pizzadeje på hver deres bagepapir og kommer det ønskede fyld på. Når ovnen er klar, skal pizzaerne ind. Pas på den varme bageplade og pas på din pizza ikke klapper sig sammen når du overfører den fra bordet til bagepladen. Det er godt at være to til, men man kan også godt alene. Bag pizzaerne i ca. 15-20 min. Jeg bagte en ad gangen, men man kan sikkert også godt bage begge på samme tid.

20130821_204303

Kartoffel-pesto pizza:
3-4 små kartofler i tynde skiver
½ rødløg i tynde skiver
Oregano

Pesto:
50 gr. pinjekerner
70 gr. frisk basilikum
2 fed hvidløg
1 spsk. olie
½ dl. vand
2 spsk. gærflager (kan udelades, men giver pestoen en “ostet” smag)
½-1 tsk. salt
Peber

Fremgangsmåde: 
Kom alle ingredienserne til pestoen i en minihakker, stavblender eller foodprocessor og blend. Konsistensen skal gerne være på nippet til lidt flydende, men stadig så den er fast og smørbar. Skær kartoflerne i tynde skiver. Dette kan med fordel gøres med en kartoffelskræller, ellers så bare sørg for at skiverne bliver papirtynde, for ellers ender du med en pizza med halvrå kartofler på. Skær rødløg ligeledes i tynde skiver.

Fordel alt pestoen, pånær 1-2 spsk, på den ene pizzadej. Kom derefter kartofler på hele pizzaen, så man ikke kan se pestoen. Rør 1-2 spsk. af den færdiglavet pesto op med lidt olivenolie, og fordel det så alle kartoffelskiverne har lidt pesto på sig. Slut af med at drysse rødløg og oregano på pizzaen. Sevér evt. til lidt frisk basilikum blade til.

20130821_205904

Svampe-tomat pizza
150 gr. marinerede svampe (marinade: 2 spsk. shoyu, 1 spsk. balsamico eddike, 1 spsk. olie, en stor knivspids røget paprika)
Soltørrede tomater på glas (jeg brugte nogle marineret i urter i olie)
½ rødløg i tynde skiver
Oregano

Tomatsovs:
2-3 friske tomater
2 fed hvidløg
½ æble (kan erstattes af lidt æblecidereddike)
Salt
Peber

Fremgangsmåde:
Bland marinaden til svampene i en lille skål og vend tynde skiver af champignon heri. Rør rundt en gang imellem mens du laver det andet fyld, for at sørge for at alle svampene bliver marineret. Skær rødløg i tynde skiver. Blend alle ingredienserne til tomatsovsen i en minihakker, foodprocessor eller stavblender. Fordel alt tomatsovsen på den anden pizzadej, og fordel alle ingredienserne oven på og drys med oregano.

Velbekomme!

20130822_105656

Grønnere hilsner
Mo

Reklamer

6 thoughts on “Vegansk pizza på to måder

    • Ost var også noget af det sværeste at give op for mit vedkommende, men det er faktisk rigtig nemt at undvære når man bare har vænnet sig til det (:
      Og så er gærflager ens bedste ven når man savner oste smagen (;

  1. Pingback: Linselasange | GRØNNERE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: